Τον Σεπτέμβριο του 1986 η AMSTRAD ανακοινώνει τον νεο της Personal Computer (PC) τον Amstrad-1512, που σηματοδοτεί την είσοδο της στον χώρο των "επαγγελματικών" Υπολογιστών . Η παρουσίαση γίνεται στο Λονδίνο απο τον ιδιο τον Alan Sugar.
Η επιτυχία ειναι άμεση στην Ευρώπη και στη Ελλάδα !
Ο νεος υπολογιστής ειναι ταχύτερος και καλύτερος απο τα μοντέλα της εποχής. επι πλέον δίνει επίσημα το λειτουργικό της Microsoft της εποχής , το DOS , και επι πλέον το πρωτοποριακό GEM , ενα λειτουργικο συστημα σε γραφικο περιβάλλον με ποντίκι (!) οπως τα σημερινά Windows ! Σαν να μην εφταναν ολα αυτά η τιμή του ηταν μικρότερη ! Σε μια αγορά που οι επώνυμοι προσωπικοί υπολογιστές επωλούντο πανω απο 350.000 δραχμές χωρίς οθόνη , και τα φθηνά Ταϊβανέζικα αντίγραφα πανω απο 200.000 δρχ. χωρίς οθόνη και χωρίς λειτουργικό σύστημα, η τιμή που ανακοινώθηκε για τον Amstrad -1512 ηταν 169.000 , με οθόνη, ποντίκι και 2 λειτουργικά συστήματα ! Επί πλέον η Micropolis εδινε δωρεάν 2 προγράμματα-προσφορές απο 2 Ελληνικες εταιρείες λογισμικού, το ογκωδες βιβλιο οδηγιών 780 σελίδων (!) στα Ελληνικά και πληκτρολόγιο με Ελληνικούς χαρακτήρες (όλα πρωτοπορειακά για την Ελληνικη αγορά) ! Ο υπολογιστής ερχόταν πλήρως Εξελληνισμένος απο το εργοστάσιο (με το Ελληνικο βιβλίο οδηγιών και τις δισκέττες λογισμικού στα Ελληνικά) μια και οι παραγγελίες έρχονταν κατ' ευθείαν απο το εργοστάσιο της Κορέας σε ειδική κατασκευή για την Ελλάδα, πραγμα που καμμία άλλη εταιρεια άλλης μάρκας δεν μπορούσε να κάνει, γιατί απαιτείτo όγκος παραγγελιών. Η εισαγωγή απο Κορέα και οχι απο Αγγλία ειχε σαν συνέπεια φθηνότερο κόστος με αποτέλεσμα να μην υπάρχει παράλληλη εισαγωγή απο Αγγλία απο άλλες εταιρείες , οχι γιατι το απαγορεύαμε , αλλα γιατι ήταν ασύμφορο μια και το να εισάγει καποια εταιρεία απο Αγγλία κόστιζε περισσότερο απο το να το αγοράσει απο την Amstrad Hellas !
H παρουσίασή του στην Ελλάδα γίνεται στο ξενοδοχείο Intercontinental στις 24 Σεπτεμβρίου 1986 και αποτελεί την πρώτη εκδήλωση της νεας αντιπροσωπείας της AMSTRAD ! Η εκδήλωση που διοργανώθηκε απο το προσωπικό της Μιcropolis ηταν άψογη χάρις στις αφιλοκερδείς συμβουλές του διαφημιστή Παύλου Πισσάνου , και ειχε μεγάλη επιτυχία. Παρόντες όλοι οι ανθρωποι της Πληροφορικής στην Ελλάδα και αυτοί που ειχαν προσκληθεί και αυτοι που δεν ειχαν...
Ακολουθεί ... σεισμός στην αγορά που όμοιός του δεν ξανάγινε : Σε μια αγορά των 8.000 τεμαχίων , όπως ηταν η Ελληνικη αγορα PC το 1986, πανω απο 1.000 ανθρωποι εδωσαν προκαταβολή 25.000 δρχ. ο καθένας, για να παραγγείλουν τον δικο τους Amstrad 1512, διατεθειμένοι να περιμένουν μήνες, μια και γνώριζαν οτι θα παραλάμβαναν τον Ιανουάριο του 1987 ή στην καλύτερη περίπτωση τον Δεκεμβριο του 1986 , όπως και τελικα εγινε...
Οταν τελικά ηρθαν οι πρώτοι PC-1512 το τι εγινε ειναι δύσκολο να περιγραφεί ! Ο μεσος χρόνος αναμονής στην ουρα του καταστήματος MICROPOLIS στην Στουρνάρα 9 δίπλα στην πλατεία Εξαρχείων τον Δεκέμβριο του 1986 καθημερινα ηταν πανω απο 2 ώρες... ! Τις τελευταίες μερες τρία "ταμεία" λειτουργούσαν πυρετωδώς όλη τη μέρα , τα δύο μέσα στο κατάστημα και το ένα στο... πεζοδρόμιο ! Παράλληλα καθε ώρα κάποιοι υπάλληλοι του καταστήματος φεύγαν με καλαθάκια δώρων στολισμένα με κορδέλλες με ένα ποτό μέσα και ένα μεγάλο κουτι σοκολατάκια και προορισμό την Εθνική Τραπεζα της Πλατείας Εξαρχείων για να καταθέσουν το περιεχόμενο του κουτιού , που δεν ήταν φυσικά ... σοκολατάκια , αλλά εκατομμύρια δραχμές ! Το καμουφλάζ ηταν απαραίτητο μια και η πλατεία Εξαρχείων ήταν ... πολεμική ζώνη.... Οι ουρές συνεχίστηκαν αμείωτες μέχρι αργά το βραδυ της παραμονής της πρωτοχρονιάς του 1987 ! "Κατορθώσαμε" να κλείσουμε στις 10.30 το βράδυ.. Λιγο ακομα και θα μας εβρισκε ο νέος χρόνος να πουλάμε ... !
Κύριος βεβαια λόγος ηταν η αδημονία της παραλαβής του υπολογιστή μετα απο αναμονη μηνών, και δευτερεύων ηταν ένας άλλος λογος : Ο φόβος οτι η τιμή θα αλλάξει : Απο την 1η Ιανουαρίου του 1987 ένας νέος φόρος θα ερχόταν χέρι-χέρι με τον νεο χρόνο. Το όνομά του Φ.Π.Α. ! Και ενω ο νεος χρόνος θα έφευγε σε 365 μερες , ο ΦΠΑ θα μας έκανε παρέα για πάντα... Φυσικά η τιμή του PC-1512 (169.000 δραχμές) δεν άλλαξε το 1987, όπως διαβεβαιώναμε άλλωστε. Χίλιοι PC-1512 παραδόθηκαν τον Δεκεμβριο τον 1986.
Η επιτυχια του PC-1512 συνεχιστηκε το 1987 . Ο νεος PC πουλησε πανω απο 7.000 τεμαχια σε 10 μηνες (ρεκορ εποχης φυσικα) και ξεπέρασε τα 9.000 τεμάχια το 1987 με τον δευτερο σε πωλήσεις υπολογιστή στην Ελληνική αγορά ("κλώνο" απο την Ταϊβάν) να βρισκεται στα 4.500 τεμάχια και την "βασίλισσα" ΙΒΜ στα 3.000 τεμαχια ! (στοιχεία της εταιρείας Strategic International που εκανε μελέτες της αγοράς υπολογιστών στην Ελλάδα).
Την σκυτάλη πηρε ο διαδοχός του PC-1640 , καλύτερος , με γρηγορότερο επεξεργαστή , με καλυτερη ανάλυση οθόνης, με μεγαλύτερη μνήμη , μεγαλύτερο δίσκο και ... χαμηλότερη τιμή !
Η άκαιρη και άσκοπη αναγγελία του PC-1640 το καλοκαίρι του 1987, μηνες ολόκληρους πριν βγεί στην αγορά , την ώρα που ο Amstrad PC-1512 μεσουρανούσε και κατερριπτε όλα τα ρεκόρ, προκάλεσε ένα οικονομικό σοκ στις εταιρείες που αντιπροσώπευαν την Amstrad στις διαφορες Ευρωπαϊκες χώρες. (Περισσότερα για αυτο στις ενότητες "Η προσφορά του PC-1512 " και "Η Amstrad γίνεται μέτοχος").
Οταν όμως έφτασε επι τελους ο PC-1640 στο τελευταιο τριμηνο του 1987 , ανακαλύφθηκε οτι η καλύτερη αναλυση της οθόνης του (που λεγόταν Hercules) ηταν μεν ιδανική για επεξεργασία κειμένου, ακατάλληλη ομως για παιχνίδια , μια και κανένα δεν ειχε γραφεί για οθόνη Hercules. Eτσι οι πωλήσεις του PC-1512 πήραν πάλι φωτιά !